POLAT KÖYÜ TARİHİ
POLAT KÖYÜ
Polat köyü 1877-1878 Osmanlı Rusya harbinden sonra kafkasyadan gelenler tarafından Kurulmuştur.Köy eski bir rum köyüdür.Köyün tarihi ile ilgili Herhangi bir yerde tatmin edici bir kayıt ve bilgi yoktur.
Fakat köydeki Taşbaşı denilen yerde kayaların içinde ziyaret denilen bir mevkii ve bu Yerde bulunan kayalar oyularak yapılan ocaklar mevcuttur.Ayrıca birde Suyun depolandığı (kayaların doğal olarak oluşturduğu) bir su kuyusu vardır.Çevrede demir madeni olduğu ve bu madenin burada işlendiği sanılmaktadır.Polat kelime olarak farsca kökenli çelik,suyu verilmiş demir manasına gelmektedir.
Ayrıca keşişlerin evlerinin bulunduğu keşin yeri adı verilen bir yer mevcuttur.Halihazırda tarla olarak kullanılan bu tarlada ekim yapıldığında zeminden duvar taşları,kömür parçaları v.b cıkmıştır.Bu bilgi tarlanın sahibi olan ve köye ilk gelenlerden mahmutoğlu sülalesinden hamza oğlu dursun altın tarafından söylenmiştir.Büyük bir ihtimalle eski bir rum köyü olduğudur.
Kültür
Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında kısaca bilgi verecek olursak.Kafkasyadan göç edildiği için genelikle konuşma şivesi ilk gelenler ve ondan sonraki ihtiyar dediğimiz insanlarda Fazla bir değişiklik olmamış,daha sonra şiveler Suşehri şivesine dönüşmüştür.köye gelen sülaleler Artvin iline bağlı Ardanuç ilçesi heva ,gaptahor,danzot köylerinden gelmişlerdir.
Yöresel kıyafetler olarak günümüzde Ulaşılabilen örnekler yoktur.bizim çocukluğumuzda bayramlarda erkek çocukların beline renkli Şal türü bir kuşak bağlanır,sıra ile bütün köyün evlerini dolaşır insanlarla bayramlaşırdık.ikram olarak Kavut (bugdayın kavurulmuş hali),nohuttan çekilmiş leblebi, varsa renkli halkalı şeker verilirdi.insanlar Arasında saygı ve sevgi en üst seviyede idi.büyüklerin yanında söz verilmeden konuşulmaz,birisi bir Şey dediğinde hemen o iş yapılırdı.yeni evlenen gençler bile cocuklarını anne ve babasının yanında Sevmezdi.
Ataerkil bir aile yapısı vardı.Yeni evlenenlere evde ayrı bir oda açılır,yeme ve içme yine Birlikte yapılırdı.İnsanlar geneliikle çiftcilik işi ile ugraşır bağ bahçe ve bostan ekilirdi.Büyük ve küçük baş Hayvancılık yapılırdı. Coğrafya
Sivas iline 163 km, Suşehri ilçesine 31km uzaklıktadır.
kuzeyinde kösedağ güneyinde kızıldağ Arasında yükseklerde kurulu küçük bir Anadolu köyüdür.Dedemin anlattığına göre göç edildiğinde Suşehrine yakın bir köy olan pürk ‘ü yerleşim olarak vermişler.fakat bizimkiler sulak ve bataklık olan Bu yeri begenmemişler.aynı artvinde olduğu gibi yüksek dağlara yerleşmişler.Tabii o zamanlar verem Ve tifodan ölenler çok olduğu için orada kalmamışlar,dağ köylerinde ikamette karar kılmışlar.
İklim
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Kışları çok soğuk ve karlı.yazları kurak ve sıcak Gecer.yazın hasat zamanı yaylara cıkılır.yayla ise gündüz sıcak gece ise soğuktur. Nüfus
2014 43
2007 65
2003 61
1997 77
Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Tarım olarak arpa, bugday, fig ,yonca,yulaf,nohut,.
fasulye,ekilir bahcelerde kendi ihtiyacı kadar domates, biber.salatalık.pürçüklü,patates ,soğan yetiştirilir.
MuhtarlıkSeçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2014 - Hüseyin yılmaz
2009- Hüseyin yılmaz
1999 - Ali yılmaz
Altyapı bilgileri
Köyde, ilköğretim okulu yoktur ancak taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur.Köye ulaşımı sağlayan yol Karayollarına bağlı asfalt yoldur. Köyde elektrik ve sabit telefon hattı vardır.Köyde cep telefonu hatları cekmektedir.